Jag tycker det ska bli så himla skönt den här julen när man bara ska handla julklappar åt alla barn å inte åt de vuxna, fast man inte har tänkt på det så har det verkligen känt som ett stressmoment i sig att ut å handla åt alla och hålla koll på önskelistor å massa skit nu kan man liksom fokusera lite mer på barnen och lägga ut lite mer på dem och sedan bara äta massa mat, dricka glögg och massor av godis å efterrätter å bara ta det lugnt å mysa.
Sedan efter jul och nyår så är det Januari och efter Januari så blir Jack 1 år och några veckor efter det så blir det snart vår och då kommer bebis nr2 :)
Nu börjar tillvaron bli lite ljusare när man tänker i dem banorna annars har det varit lite dystert ett tag,
jag älskar julen baket, förväntningarna på barnen allt pyssel å alla tomtar och gardiner som ska upp igen.
Magnus tycker det är lite för mycket för bara 1 månad men det skiter jag i, här ska pyntas för hela slanten imån blir jag klar å då blir det bild bomb i bloggen :D
Nästa vecka tänkte jag baka, kanske något julbröd som man kan bjuda på till alla mat :)

Ingredienser
0.5 pkt (25 g) jäst
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 flaska (33 cl) porter eller mörkt julöl
2 dl vatten
1 dl olja (inte olivolja)
1 l rågsikt
1 msk stött pomeransskal
1 msk stött fänkål
0.5 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk ingefära
4 dl vetemjöl
1 dl russin
(kaffe att pensla med)
Gör så här
1. Smula ner jästen i en degbunke. Strö över salt och lägg i sirapen. Häll på porter eller öl och rör om. Låt stå i ca 5 minuter.
2. Häll i vatten, olja, rågsikt och kryddor. Blanda ihop degen och arbeta sist in vetemjölet samt russin. Knåda degen väl och lägg den att jäsa i den urdiskade bunken. Täck degen och jäs den i kylskåp över natten.
3. Slå upp degen på bakbordet. Knåda den väl och baka ut till två runda bröd. Garnera eventuellt med en stjärna av saffransdeg. Lägg bröden på smord plåt och jäs dem i ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200°.
4. Pensla bröden med kallt kaffe eller vatten. Grädda dem i ugnens nedre del i ca 35 minuter. Linda in de varma bröden väl i handdukar och låt dem svalna så.